Kövess minket facebookon

Kováts Judit - Megtagadva

A Magvető kiadó gondozásában megjelent regény témája a második világháború, narrátora a 85 éves Somlyói Anna, aki ’44-ben érettségi előtt álló diáklányként élte át az eseményeket. Az írás az ő kettétört életén keresztül mutatja meg a háborút úgy, ahogy a forrásokból és történelemkönyvekből sohasem ismerhetjük meg. A háború mellett a regény meghatározó kérdésfelvetése a múlttal való szembenézés, vagy talán inkább szembe nem nézés, a tagadás és a hallgatás.

Borítóterv

Nekik térkép e táj

2012.10.23. 12:22 Megtagadva

1. bevetés előtt az amerikai pilóták.jpg

A szövetségesek ’44 nyarától kezdték bombázni hazánkat. Az amerikai 15. légi hadsereg Liberátorai és vadászgépei dél-olaszországi támaszpontokról indultak magyarországi célpontjaik felé. A román kiugrás után egyik fontos feladatuk lett a Vörös Hadsereg magyarországi előretörésének támogatása, így váltak elsődleges célpontjukká a kelet-magyarországi városok, a vasúti pályaudvarok, rendezőpályaudvarok, magyar és német katonai repülőterek, ipari létesítmények.

 A légifelvételek a washingtoni National Archives őrizetében találhatók, s a bevetésről készült jelentés immár a titkosság alól feloldott, szabadon kutatható részei. 

National Archives 6.jpg

A Nyíregyháza elleni légitámadás adatai:

Az amerikai gépek ’44  szept. 6-án 11 óra 10-kor jelentek meg, elég alacsonyan repültek, nyugati irányból, három hullámban érkeztek. A 120 repülőgép 5 perces szünetekkel három szőnyegbombázást hajtott végre, összesen 800 db 250 kg-os romboló bombát dobott le.

Földi és légi elhárítás egyáltalán nem volt, úgyhogy ők semmilyen veszteséget nem szenvedtek. Annál nagyobbat szegény városunk. A mentést nehezítette, hogy oltóvíz nem volt, mert felrobbant az állomás és a dohánybeváltó víztornya is.

A mindössze 15 perc mérlege: több mint száz halott, akiknek jelentős része kezdetleges pince-óvóhelyeken, telitalálat következtében vesztette életét. A nagyállomáson, a dohánybeváltón, a huszárlaktanyán kívül teljesen elpusztult, ill. súlyosan megrongálódott 173 épület, kisebb sérüléseket szenvedett 187.

2. Nyíregyháza.jpg

További képeket megtekinthet facebookon oldalunkon: www.facebook.com/megtagadva (regisztráció nem szükséges)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megtagadva.blog.hu/api/trackback/id/tr324861395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása